Tech Lead vs Team Lead: хто це і в чому різниця

Для цього Team Lead в ІТ-індустрії повинен прокачувати емоційний інтелект та емпатію. З’явиться додатковий стимул для навчання та саморозвитку. Починаючи новий проєкт, уточнюйте результат, на Вакансія Tech Lead Android Developer який сподівається клієнт. Обговорюйте складні ситуації, пропонуючи варіанти вирішення. Допоможе прокачати системне мислення й систематизувати підхід до життя.

Кому не підходить посада тімліда

Корисними будуть книжки й курси з прокачування софт-скілів. Він уже не пише код (за рідкісним винятком), його функція полягає в розподілі навантаження на спеціалістів, відстежуванні підсумків проєкту і відповідальності за проєкт у цілому. Щоб дорости до цієї посади, розробникові треба опанувати багато знань, володіти лідерськими якостями, виявляти ініціативність і розвивати софт-скіли.

У чому різниця між Tech Lead і Team Lead

Важливо, як ви справляєтеся з виробничими проблемами. Якщо людина під тиском починає панікувати — вона дискваліфікується як лідер в очах оточення. Команда та інші керівники хочуть бачити стресостійку людину, у якої все під контролем. Менеджмент змушує спілкуватися з різними відділами та колегами.

обовязки тех лида

Як стати Team Lead: роль та обов’язки

Крім цього, техлід підтримує і розвиває навички членів своєї команди, забезпечуючи зростання й ефективність у їхній роботі. У тім ліда є багато можливостей для розвитку кар’єри. Він може стати менеджером проекту, керувати декількома командами, перейти на вищу позицію в компанії або зайняти позицію технічного архітектора. До обов’язків тімліда належить уміння керувати конфліктами. У командній роботі вони неминучі, оскільки всі люди різні, їхні погляди й переваги відрізняються.

  • Team Lead повинен бути відомий як технічним експертом та досвідченим лідером, який здатен координувати проекти та допомагати команді розвиватись.
  • Наприклад, якщо в невеликих компаніях у штаті немає проджекта, вести комунікацію з замовником доводиться тімлідові.
  • А відповідно до консалтингової компанії Gallup, працівники надають перевагу негативному зворотному зв’язку, ніж відсутності будь-якого.
  • Коли ми пишемо про кар’єрні перспективи різних професій, то часто згадуємо ролі Team Lead і Tech Lead.
  • У тім ліда є багато можливостей для розвитку кар’єри.

Технічне керівництво і якість продукту

обовязки тех лида

Він розподіляє завдання, стежить за навантаженням кожного працівника, а також створює комфортне середовище для роботи, відповідає за досягнення мети командою. У деяких компаніях тімлід може керувати техлідом, але зазвичай вони працюють паралельно й на рівних. Ідеальна ситуація для Engineering Manager — робота з тим, щоб конфлікти, принаймні гострі, не виникали. Для цього потрібно як вибудовувати довіру в команді, так і вміти побачити потенційні зони ризику. У разі конфлікту членів команди варто виступати третьою стороною, медіатором, який допоможе людям порозумітися.

обовязки тех лида

Оскільки IT тімлід повинен мати й менеджерські, й технічні навички, йому важливо отримати відповідну освіту та досвід. Наприклад, якщо ви хочете працювати тімлідом Linux сисадмінів, пройдіть спочатку курси “Адміністрування Linux” до потрібного вам рівня. Далі, застосуйте всі отримані навички у справі та паралельно прокачайте менеджерські скіли.

Хто такий Tech Lead в IT-компанії

обовязки тех лида

Має значення також уміння ставити правильні запитання. Сеньйори знайомі зі своєю сферою відповідальності в проєкті, самостійно формують завдання й цілі, володіють навичками планування й можуть запобігати ризикам. Розробник цього рівня може пояснити всі процеси джунові, мідлові чи замовникові, а також розповісти, що, як і чому треба зробити. Можливо, хтось із розробників згодом виявить бажання стати лідером ІТ-команди. Ваше завдання — навчити його мислити стратегічно, бачити великий план та пояснювати усі «чому» своїй майбутній команді.

Тож якщо ви бажаєте не просто стати тімлідом, а стати справжнім лідером команди, доведеться багато вчитися та прокачувати лідерські скілли. ІТ-команди складаються із різнопрофільних фахівців, які мають різні здібності, різні риси характеру, різні обов’язки. Без координації дій кожного співробітника з іншими членами команди важко досягти високих результатів.

І не забувайте, що лідерство — це люди, тому щиро допомагайте колегам рости та робити свою роботу найкраще. Technical Leader визначає технічну стратегію проєкту і забезпечує, щоб архітектура і реалізація відповідали високим стандартам. Він несе відповідальність за вибір відповідних технологій і методологій, що безпосередньо впливає на якість і стійкість кінцевого продукту.

Що зазвичай робить хороший розраб, коли знаходить баг? Але коли тімлід кидається виправляти помилку в коді, це означає, що він, як менеджер, не є хорошим командним гравцем. Team Lead залишається розробником, але працювати «руками» він відтепер буде менше, ніж читати та перевіряти код. Щоб не втратити навички кодінгу, тімлідові варто декілька годин на день писати код та додатково вивчати нові технології.

В опитуванні взяло участь понад 10 тисяч респондентів, 47,2% з яких працюють у Києві. На другому місці Харків з 14,1%, а на Львів прийшлося 11,7% учасників дослідження. Більша частина учасників працює у сфері вже 1-2 роки (31%) чи 3-5 років (34,4%).

Tech Lead оцінює та управляє технічними ризиками проєкту. Його здатність передбачати потенційні проблеми і швидко реагувати на них може істотно знизити ймовірність зриву термінів і збільшення бюджету. Це зовсім інша роль, хоча нерідко одна людина може поєднувати в собі обидві ці ролі в IT-проєкті. Розуміння різниці між позиціями Tech Lead і Team Lead має важливе значення в IT-індустрії. Хоча ці ролі іноді перетинаються, їхні ключові обов’язки та фокус діяльності різні.

За даними порталу, середня зарплата тімліда — 3,8 тис. $, водночас найбільше заробляють спеціалісти в продуктних і аутсорсингових компаніях. Щоб отримати у майбутньому лідерські позиції, будуйте добрі стосунки з колегами та керівництвом, спробуйте менторить джуніора. Важливо також стати сильним розробником, постійно навчатися, слідкувати за трендами в ІТ-індустрії.

Team Lead – це особа, яка відповідає за керування командою розробників в IT-компанії. Головною метою її діяльності є забезпечення успішної реалізації проектів, виконання технічних завдань та планування робіт в команді. Підсумовуючи все сказане про роль техліда в IT-індустрії, можна з упевненістю стверджувати, що техліди відіграють невід’ємну роль в успіху будь-якого технологічного проєкту. Вони стоять на стику технічної експертизи та лідерства, забезпечуючи зв’язок між командою розробників і широкими бізнес-цілями компанії.

Це дуже об’єднує команду, робить її сильнішою, а кожного із її членів — більш щасливими. На посаду тімліда в українських ІТ-комапаніях залучають найбільш досвідченого програміста, зазвичай — сеніора. Втім, часто буває так, що роль лідера у команді виконує мідл девелопер за наявності лідерських якостей і відповідного досвіду. У структурі IT-компанії Tech Lead займає унікальне місце.

А ті, кому цікаво прокачувати лідерські та управлінські якості, цілком можуть стати тимлідами. Крім того, він також займається вирішенням невідкладних питань та проблем, які виникають у процесі розробки. Як пришвидшити зростання й з мідла вирости в тімлід-спеціаліста? Треба також здобути авторитет у команді й вивчити внутрішню «кухню». Має значення кількість проєктів — що розмаїтіший досвід розробника, то легше йому вдасться керувати технічною складовою робіт.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *