Як стати Front-end розробником: покроковий шлях до професії

Якщо у вас є коментарі, пропозиції або зауваження до статті 👉 переходьте до обговорення або пишіть на [email protected]. І знову ж у тих, хто частіше використовує TypeScript, зарплати дещо вищі ($3100), JavaScript — дещо нижчі ($2700). І, враховуючи перегрітість ринку, допускаємо, що медіана наразі могла дещо front end вакансії збільшитися.

найкращих книг для вивчення JavaScript

Серед фронтендерів вища частка жінок, ніж серед інших розробників — 12% проти 8% загалом у розробці. Хоча і тут їх помітно менше, ніж з-поміж інших ІТ-спеціалістів (23% всіх опитаних нами ІТ-спеціалістів — жінки). На курсах вам зможуть дати базові знання, а, найголовніше, вірний вектор розвитку за професією.

Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

За посиланням ви знайдете список issues в популярних репозиторіях для новачків. Кросплатформна строготипізована мова, яка є розширенням JavaScript. Строга типізація дозволяє зменшити кількість потенційних помилок у вихідному коді, написаному на TypeScript.

JavaScript Core (DOM, AJAX, JSON)

Що робить Frontend Developer

Backend-розробник або backend developer відповідає за внутрішню та обчислювальну логіку веб-сайтів. Його робота не має візуальних результатів і в більшості своїй полягає в обробці та зберіганні інформації. Після чого замовляєте обід, тобто, обравши потрібний товар, тиснете на кнопку «сплатити». Офіціант приймає замовлення — на цьому фронтенд закінчується, бо офіціант іде на кухню — до сервера, тобто ваш платіж пішов.

SMART – цілі: найкращий помічник у плануванні для програмістів

  • Також вони частіше використовують Vue.js (22%), jQuery (12%), React Native (10%), WordPress (3%), ніж ті, в кого основна мова програмування TypeScript.
  • Вивчити це можна самостійно, спираючись на доступні онлайн-ресурси та матеріали, або записавшись на професійні курси.
  • Інтерфейсний розробник повинен працювати з такими серверами, як Apache або Nginx, і вони повинні добре знати Linux і адміністрування сервера.
  • Frontend-розробка — це одна з найпривабливіших спеціалізацій у сфері IT, яка щороку залучає все більше новачків.
  • Деякі роботодавці абсолютно не відрізняють фронтенд-розробника від верстальника, пред’являючи до претендента на вакансію фронтенд-розробника вимоги, що абсолютно не відносяться до його профілю.
  • Інтерфейсні розробники також повинні знати основи таких мов програмування, як Python, Java, рубін, І т.д.

Frontend вимагає уваги до деталей дизайну, адаптивності, анімацій і UI/UX. Backend вимагає розуміння архітектури, обробки даних, безпеки, масштабування та інтеграції. Загалом до курсів із GOIT, які я пройшов, уже двічі намагався проходити щось подібне, але обидва рази курси видалися слабкими, і я не витримував. А тут на презентації дали велетенську програму на 9 місяців щоденних занять — як в універі, тільки жорсткіше. Дев’ять місяців мій мозок вибухав, кілька разів доводилося без сну сидіти добу чи дві.

Дещо нижча медіанна зарплата в стартапах та аутсорсі ($2350 та $2200 відповідно). У цих компаніях приблизно третина фронтендерів — джуніори чи інтерни. Як і решта ІТ-спеціалістів, більша частина фронтенд-фахівців мають вищу освіту (86% фронтендерів і 87% розробників загалом). Дещо рідше, у порівнянні з іншими розробниками, вони вчилися в КПІ (12% проти 14% серед усіх розробників) і дещо частіше — у невеликих чи непрофільних вишах (55% проти 49%).

Що робить Frontend Developer

Після чого на мене вийшов рекрутер компанії 3SS — створення стримінгових сервісів. Також добре, якщо ви знаєте інструменти контролю версій (Git, GitHub, CVS тощо), бази даних і мови запитів (SQL, MySql, NoSQL, MongoDB). Основні інструменти фронтенд розробника – це HTML, CSS та JavaScript. Якщо Ви не знаєте, що вибрати, що більше підійде конкретно під Ваш запит, залиште свої контакти у формі, наш менеджер зв’яжеться та проконсультує з будь-яких питань.

Виходить, медіана фронтендників майже на всіх тайтлах трохи менша, ніж загальна медіана, проте розрив досить невеликий. API – Application Programming Interface – це набір правил, при дотриманні яких програми можуть між собою взаємодіяти. Розробник створює API на сервері та дозволяє клієнтам звертатися до нього.

Розмістити статтю на свою сторінку можна за допомогою кнопки «поділитися» нижче. Попрацювавши над кількома проектами, ви можете почати формувати своє портфоліо як фронтенд-розробник. У той час як резюме описує ваші навички, саме портфоліо наочно показує, що компанія може отримати, запросивши вас працювати у них. CSS (Cascading Style Sheets) визначає зовнішній вигляд та оформлення елементів веб-сторінки. За допомогою нього frontend developer може регулювати кольори, шрифти, розташування елементів та анімації на сайті. Потрібно пройти навчання, а потім якнайшвидше потрапити на реальний проєкт із досвідченими людьми та здобувати практичний досвід.

Що робить Frontend Developer

Далі можна поступово поглиблювати свої знання в інших технологіях і інструментах. Покращуючи свій рівень, ви можете претендувати на вищу зарплату. Frontend сайту — це та частина сайту, з якою безпосередньо взаємодіє користувач. Також студентам надається можливість роботи в команді над фінальним проектом за методикою scrum. Після закінчення фінального проекту студентів чекає його презентація перед членами Наглядової ради. Там є плити, холодильники, працюють кухарі, йде доставлення продуктів, гудять витяжки — робиться все те, заради чого ви прийшли до цього закладу, тобто — їжа.

Це необов’язковий інструмент для роботодавця, але він дуже корисний для веброзробників у силу його можливостей з контролю якості коду. Інколи у вакансіях для FrontEnd-початківців можна зустріти вимоги до володіння CSS-фреймворками. Вони допомагають суттєво прискорити створення верстання за рахунок низки вбудованих можливостей. Npm використовують для керування залежностями, себто для встановлення, оновлення та видалення тих пакетів (бібліотек та інструментів), які використовуються у вашому проєкті. Незамінна річ для FrontEnd розробників, якою ви обов’язково користуватиметеся. Володіння ADS допоможе вам створювати більш якісний та оптимізований код.

З ним frontend-розробник може розділити інтерфейс на невеликі незалежні компоненти, які можна використовувати повторно, спрощуючи тим самим процес розробки та обслуговування коду. Також функції React дозволяють відображати потрібні частини веб-сторінки під час зміни даних на сайті. Вся фронтенд розробка виконується на стороні користувача, вона не менш важлива ніж бекенд розробка (про неї ми також згадаємо трохи нижче).

AJAX дозволяє вебсторінкам здійснювати асинхронне оновлення, обмінюючись даними з вебсервером. Завдяки цій технології сторінка не потребує перезавантаження – оновлюється лише конкретна її частина (згадайте стрічку новин у соціальних мережах). Для підвищення ефективності написання CSS-коду достатнім буде вивчення лише одного препроцесора, але у вакансіях часто зустрічаються одразу декілька. Приділіть особливу увагу верстанню під мобільні пристрої, тому що сучасний вебспоживач дуже багато часу проводить у смартфоні. Існує навіть спеціальний підхід, при якому спочатку верстається вебсайт під мобільні пристрої, а потім під десктопи – називається Mobile First. Компанії шукають співробітників, які приноситимуть реальну користь.

Щоб стати успішним фронтенд розробником, знання дизайну є обов’язковими. Крім того, фронтенд-розробник повинен мати навички адаптивного та мобільного дизайну, що важливо для роботодавців. Фронтенд-розробники — це професіонали, які відповідають за ефективне впровадження візуальних компонентів на веб-сайті. Вони виконують завдання зовнішньої розробки, такі як дизайн веб-сайту, зовнішній вигляд, навігація, кнопки. Також з часом можна почати керувати командою розробників, стати Frontend Architect, перейти в Fullstack або менеджмент проєктів.

Ті, для кого JavaScript є основною мовою програмування, віддають перевагу бібліотеці React.js (70%), далі за популярністю — Angular (19%). Також вони частіше використовують Vue.js (22%), jQuery (12%), React Native (10%), WordPress (3%), ніж ті, в кого основна мова програмування TypeScript. У наш час в інтернеті можна знайти безліч відкритих джерел інформації. Youtube, google пошук — тут ви спокійно можете знайти весь потрібний матеріал для навчання. Середній рівень зарплати для початківців frontend-розробників —$1000$. Середня зарплата по Україні верстальника за даними work.ua — грн.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *